Info
Instrumenti
Skupno muziciranje
Info
Instrumenti
Skupno muziciranje
Info
Instrumenti
Skupno muziciranje
Info
Instrumenti
Skupno muziciranje
Info
Predmeti
Zbor
Info
Info
Instrumenti
Info
Info

Kolektiv GŠ Ferdo Livadić šk. god. 2015.-16.

Pod pojmom gudački instrumenti podrazumijevamo sve glazbene instrumente koji pripadaju skupini žičanih instrumenata i koji se sviraju na način da se preko žica povlači gudalo.

Danas se u klasičnoj glazbi koriste četiri standardna gudačka instrumenta: violina, viola, violončelo i kontrabas. U posljednje vrijeme pokušava se oživjeti primjena tzv. povijesnih gudačkih instrumenata za potrebe stilskog izvođenja rane glazbe. Također, ovoj skupini instrumenata pripadaju i narodna glazbala, a danas se u tzv. techno glazbi koriste čak i električni gudački instrumeni.

Gudački instrumenti odlikuju se širokim registrom (dakle u mogućnosti su svirati velik broj tonova), sposobnošću reguliranja dinamike, agogike i boje tona (što omogućuje izražajnost), te virtuozitetom. Zato su općeprihvaćeni kao najvažniji instrumenti u klasičnoj glazbi. Čine temelj simfonijskog orkestra i imaju važne dionice u komornim sastavima. Mnoge skladbe za gudače kao soliste spadaju u krug najvrednijih djela glazbene umjetnosti.
U okviru Gudačkog odjela glazbene škole nastava se odvija i za trzalačke žičane instrumente: gitaru i tambure.

U školi djeluje i komorna glazba koju čine razne skupine instrumenata, odnosno gudačkim instrumentima pridružuju se i puhački instrumenti pa oni čine razna dua, trija, kvartete itd.

Također postoje dvije sekcije Gudačkog orkestra, tj. Gudački orkestar – mlađi i stariji. U mlađi orkestar se uključuju učenici već od trećeg razreda osnovne glazb. škole pa do šestog razreda, a u starijem muziciraju učenici srednje škole, kao i odlični učenici zadnjeg razreda niže glazb. škole. Obje sekcije vodi Adam Vidović, prof. U okviru Gudačkog odjela djeluje i Tamburaški ansambl kojeg vodi Marija Šerić Dudjak, prof.

Komornu glazbu vodi prof. violončela, Nikolina Tičinović Čavrag, prof.

Usp. internet stranicu:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Guda%C4%8Dki_instrumenti

Djelatnici Gudačkog odjela

VIOLINA
Zdenka Japec, prof. mentor, pročelnica (zjapec@yahoo.com)
Jasminka Ivanka Andrašek, prof. (jasmina.andrasek@gmail.com)
Ivan Mužanić, prof. (ivan.muzanic@skole.hr)
Martina Razum, prof. mentor

VIOLA
Sara Parađiković, prof.

GUDAČKI ORKESTAR – MLAĐI I STARIJI
Adam Vidović, prof.

VIOLONČELO
Borna Alunić, prof.
Adam Vidović, prof.

KONTRABAS
Oleg Gourskii, prof. (olmabogost@yahoo.com)

KOMORNA GLAZBA
Nikolina Tičinović Čavrag, prof. mentor

 
 
naslovna   |   djelatnici   |   odjeli   |   nastava   |   upisi   |   galerija   |   uvjeti korištenja   |   pravila privatnosti   |   o kolačićima Studio Imago