Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Predmeti
Zbor

Kolektiv GŠ Ferdo Livadić šk. god. 2015.-16.

Pod pojmom gudački instrumenti podrazumijevamo sve glazbene instrumente koji pripadaju skupini žičanih instrumenata i koji se sviraju na način da se preko žica povlači gudalo.

Danas se u klasičnoj glazbi koriste četiri standardna gudačka instrumenta: violina, viola, violončelo i kontrabas. U posljednje vrijeme pokušava se oživjeti primjena tzv. povijesnih gudačkih instrumenata za potrebe stilskog izvođenja rane glazbe. Također, ovoj skupini instrumenata pripadaju i narodna glazbala, a danas se u tzv. techno glazbi koriste čak i električni gudački instrumeni.

Gudački instrumenti odlikuju se širokim registrom (dakle u mogućnosti su svirati velik broj tonova), sposobnošću reguliranja dinamike, agogike i boje tona (što omogućuje izražajnost), te virtuozitetom. Zato su općeprihvaćeni kao najvažniji instrumenti u klasičnoj glazbi. Čine temelj simfonijskog orkestra i imaju važne dionice u komornim sastavima. Mnoge skladbe za gudače kao soliste spadaju u krug najvrednijih djela glazbene umjetnosti.
U okviru Gudačkog odjela glazbene škole nastava se odvija i za trzalačke žičane instrumente: gitaru i tambure.

U školi djeluje i komorna glazba koju čine razne skupine instrumenata, odnosno gudačkim instrumentima pridružuju se i puhački instrumenti pa oni čine razna dua, trija, kvartete itd.

Također postoje dvije sekcije Gudačkog orkestra, tj. Gudački orkestar – mlađi i stariji. U mlađi orkestar se uključuju učenici već od trećeg razreda osnovne glazb. škole pa do šestog razreda, a u starijem muziciraju učenici srednje škole, kao i odlični učenici zadnjeg razreda niže glazb. škole. Obje sekcije vodi Adam Vidović, prof. U okviru Gudačkog odjela djeluje i Tamburaški ansambl kojeg vodi Marija Šerić Dudjak, prof.

Komornu glazbu vodi prof. violončela, Nikolina Tičinović Čavrag, prof.

Usp. internet stranicu:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Guda%C4%8Dki_instrumenti

Djelatnici Gudačkog odjela

VIOLINA
Zdenka Japec, prof. mentor, pročelnica (zjapec@yahoo.com)
Jasminka Ivanka Andrašek, prof. (jasmina.andrasek@gmail.com)
Ivan Mužanić, prof. (ivan.muzanic@skole.hr)
Martina Razum, prof. mentor

VIOLA
Sara Parađiković, prof.

GUDAČKI ORKESTAR – MLAĐI I STARIJI
Adam Vidović, prof.

VIOLONČELO
Borna Alunić, prof.
Adam Vidović, prof.

KONTRABAS
Gustav Barišin, prof.

KOMORNA GLAZBA
Nikolina Tičinović Čavrag, prof. mentor

 
 
naslovna   |   djelatnici   |   odjeli   |   nastava   |   upisi   |   galerija   |   uvjeti korištenja   |   pravila privatnosti   |   o kolačićima Studio Imago