Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Instrumenti
Skupno muziciranje
Predmeti
Zbor

Kolektiv GŠ Ferdo Livadić šk. god. 2015.-16.

Na klavirskom odjelu glazbene škole “Ferdo Livadić” učenici uče svirati klavir, harmoniku i udaraljke.

Učenici koji žele učiti neki od tih instrumenata prije početka školovanja pristupaju prijemnom ispitu na kojem stručnjaci - učitelji glazbene škole - procjenjuju njihove sposobnosti. Pored glazbenih, uočavaju se i neke druge odlike koje učeniku pomažu da bolje napreduje u učenju sviranja nekog instrumenta.

Uočeno je dugogodišnjim iskustvima da je za učenje klavira, na primjer, važno da učenik ima dobre sposobnosti iz matematike jer je “matematički” način razmišljanja jako srodan onom kod učenja sviranja klavira. Pored toga, neophodno je imati klavir ili pijanino kod kuće. Ne preporučaju se elektronski instrumenti poput električnog klavira, klavinove, sintesajzera i sličnih instrumenata jer dobivaju zvuk na potpuno drugačiji način pa se učenik i ne znajući privikava na način sviranja koji mu ne omogućava dovoljno brz napredak. Najpogodnija dob za početak učenja sviranja klavira u glazbenoj školi je 8 godina, iako ga mogu početi učiti i nešto mlađi i stariji.

Za harmoniku je važno da učenik uživa u velikom, punom zvuku i fizičkim naporima jer, iako učenici kod sviranja harmonike sjede, a u početku sviraju na manjoj, lakšoj harmonici, ona zahtijeva korištenje snage i volju za velike pokrete. Kako učenik raste, tako se i instrument mijenja pa se svira na sve većoj harmonici sve dok učenik ne doraste do velikog koncertnog instrumenta. Za učenje harmonike odlično je da učenik ima 10 godina ali to ovisi čak i o stasu učenika pa se za procjenu slobodno obratite učiteljima harmonike! Učenici trebaju imati svoju harmoniku kod kuće a ne trebaju je nositi u školu jer škola posjeduje nekoliko harmonika na kojima se održava nastava.

Kod sviranja udaraljki najneophodniji je osjećaj za ritam, pokretnost i dobra sposobnost usklađivanja pokreta kao i brzi refleksi. Ukoliko vaše dijete voli dinamičnost i živahno je, udaraljke će mu se svidjeti! Možemo početi učiti svirati udaraljke od 8 godina nadalje, pa čak postoji mogućnost da se uključe i nešto stariji, oni u tinejdžerskom uzrastu. U glazbenoj školi se uči svirati cijeli niz različitih udaraljki pa ih učenici u početku uglavnom ne trebaju imati kod kuće i dolaze vježbati sviranje u školu.

Djelatnici Odjela za glasovir, harmoniku i udaraljke:

GLASOVIR
Davor Lahnit, prof., pročelnik
Antonija Kosić, prof.
Silvija Kalšan, prof. mentor
Tina Klak, prof. mentor
Lucija Stanec Ban, prof.
Carmen Stepić, prof. mentor
Jadranka Tikvica, prof. mentor
Marijeta Tišlar, prof. mentor
Željka Vojvoda, prof.
Nataša Milić, prof.

HARMONIKA
Marina Flanjak, prof., sindikalna povjerenica
Tanja Bandalović, prof.

UDARALJKE
Goran Gorše, prof. savjetnik (biografija / PDF, 72 kB)

 
 
naslovna   |   djelatnici   |   odjeli   |   nastava   |   upisi   |   galerija   |   uvjeti korištenja   |   pravila privatnosti   |   o kolačićima Studio Imago